Poept u met de toiletdeur open?

Door 11supplier op zaterdag 9 december 2017 11:00 - Reacties (22)
Categorie: -, Views: 5.748

Een case voor privacy - Poept u met de toiletdeur open?

Als je denkt dat je geen privacy nodig hebt “want je hebt toch niks te verbergen”, vraag ik me af of je dan ook bereid bent een filmpje van jezelf op het toilet in volle glorie op het internet te plaatsen (hypothetisch voorbeeld, niet echt doen!). Als je hier een bezwaar tegen hebt, dan voel je het belang van privacy.

De behoefte voor privacy komt niet exclusief voort uit “iets willen verbergen”.Het is geen geheim dat ik op het toilet poep, toch mag je het niet zien. Het is geen geheim dat ik kleffe gesprekjes op Whatsapp heb met mijn vriendin, maar ik stuur je geen chatlog. Zelfs de meest expressieve mensen hebben dingen die ze liever voor zichzelf houden.

Privacy is intrinsiek belangrijk
Vaak als we over privacy praten, denken mensen dat er “praktische schadelijke” gevolgen nodig zijn om dit te verdedigen. Hoewel deze er meestal ook zijn, is dit niet nodig. Privacy is bij mensen intrinsiek belangrijk. Daarmee bedoel ik dat privacy direct als einddoel belangrijk is ongeacht praktische consequenties.

Wat maakt iets intrinsiek belangrijk?
Er zijn elementen die mensen in het algemeen waarderen. Waar we ons fijn bij voelen. Vrijwel iedereen wil geen fysieke pijn, maar voor menselijk geluk zijn ook niet fysieke zaken belangrijk. Mensen hebben behoefte aan contact, waardering, ontwikkeling, vrijheid etc. Dit zijn allemaal dingen die wij direct prettig vinden. Eenzaam zijn is een voorbeeld.Het is iets wat de meeste mensen vervelend vinden, gewoon omdat eenzaam zijn vervelend is. In een gevangenis kan prima fysiek voor je gezorgd worden, toch willen de meesten vrij zijn. Dit soort behoefte zijn zo ontzettend menselijk, dat het direct goed is als mensen in staat zijn deze doelen te bereiken.

Privacy is vergelijkbaar
Op dezelfde manier waarderen wij privacy. Ik heb behoefte aan een stukje ruimte voor mezelf, die ik alleen deel met mezelf of met een intieme groep mensen. Als iemand persoonlijke gesprekken van mij meeluistert of als het blijkt dat in mijn huis stiekem camera’s hangen, dan schaadt dat mijn levensgeluk. Ik voel me niet prettig, niet ontspannen, durf niet mezelf te zijn en als ik er achteraf erachter kom, dan voel ik mij geschonden/aangetast.

Deze menselijke reactie rechtvaardigt een speciale plek voor privacy in zowel nationale wetgeving en in het verdrag van de rechten van de mens. Iedereen verdient de ruimte om een stukje voor zichzelf te hebben, waarin ze zelf bepalen met wie ze wat delen. Dat stukje geeft ons mensen een stuk meer welzijn.

Maar mensen zetten zelf dingen op internet!
Ja en mensen geven ook geld uit. Toch bestaat diefstal. Als jij een foto met persoon x deelt, dan moet je erop vertrouwen dat alleen persoon x het ziet. Als je 3 foto’s van jezelf op het internet zet, dan kan jij nog beslissen om foto 4 en 5 niet met de wereld te delen.

Willen we echte privacy of de illusie van privacy?
Privacy als recht is altijd een bijzonder recht, omdat het geschonden kan worden zonder jouw medeweten. De geheime diensten kunnen het ook stiekem doen (zoals NSA). In dat geval is dat negatieve gevoel er niet.

Voor sommige mensen is dit een rechtvaardiging om privacy dan maar compleet te negeren. Als je deze case serieus neemt, dan zou je dit logisch door moeten trekken en zeggen dat alle gevallen van privacyschending niet serieus genomen moeten worden als we voldoende aan kunnen nemen dat niemand erachter kwam. Dus ook de privacyschending van de buurman die de camera’s in je woning voldoende verborg dat de kans op ontdekking nihil was. Sterker nog, als je enkel privacyschending slecht vindt vanwege het nare gevoel dat mensen hebben als ze erachter komen, dan is het immoreel te vertellen dat ze bespied worden door de buurman. Jij bezorgt ze dat nare gevoel! Ik breng deze case om duidelijk te maken dat deze rechtvaardiging totaal niet strookt met de meeste mensen hun eigen intuïtie.

Zelf vind ik een sterkere case dat jij in plaats van het beoordelen van “menselijk geluk”, “menselijke doelen” als belangrijkste maatstaf neemt. Hiermee neem je mensen echt serieus in hun mens zijn. Het is niet aan de politiek om te beoordelen dat ik een illusie wil. Veel mensen willen de werkelijkheid weten ook al voelt het naar. Voor veel mensen is gelukkig zijn niet het enige wat telt en hebben we meer doelen in het leven. In het bepalen wat belangrijk is voor jou, is niemand hoger dan een ander. Het is onlogisch om voor mensen te bepalen dat ze niet echt privacy willen, maar alleen de illusie van...

Dus streven naar echte privacy.

Privacy vs veiligheid
Hoewel privacy belangrijk is, is veiligheid natuurlijk ook belangrijk. Gelukkig zijn we tegenwoordig behoorlijk veilig. Een wet die privacy schendt moet dus behoorlijk wat mensenlevens redden om privacy op te geven.

Toch even activistisch
Als we privacy als recht zien, dan is het logisch om concreet bewijs te verlangen. We geven immers niet zomaar een recht op. Bij de sleepnet ontbreekt dit bewijs. Sterker nog, in Nederland zijn er geen cases van aanslagen met doden waarvan we denken dat de sleepnet het had kunnen voorkomen. We geven dus, gegarandeerd, een hele hoop privacy op, tegenover een ‘heel misschien’ beschermt dit ons een heel klein beetje. Onze privacy is meer waard dan dat.

Afweging met de sleepnet
- Terrorisme is geen grote doodsoorzaak in Nederland.
- Er zijn nog enorm veel manieren om levens te redden zonder rechten te schenden. Denk aan onderzoeken naar medicatie tegen hartziektes.
- Vrijwel alle terroristische aanslagen die gedaan waren zijn gedaan door mensen die al onder toezicht waren. We kunnen dus voortbouwen op onze huidige middelen.
- Als we echt denken dat privacy wel opgegeven moet worden, kan dit wel met een hoop meer toezicht. Op dit moment ontbreekt dat. We kunnen er bij de praktische uitvoering er niet vanuit kunnen gaan dat de afweging (privacy vs veiligheid) goed gemaakt wordt.

De rechtvaardiging “we gaan x aantal mensenlevens redden, ten koste van privacy”, bestaat dus niet.

Volgende: Onthoud corona in de ZZP discussie 21-03 Onthoud corona in de ZZP discussie
Volgende: Standaard donor, helemaal zo gek nog niet 09-'16 Standaard donor, helemaal zo gek nog niet

Reacties


Door Tweakers user analog_, zaterdag 9 december 2017 11:15

Soms wel, als ik alleen in het huis ben geeft dat een goed gevoel.

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 9 december 2017 11:54

analog_ schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 11:15:
Soms wel, als ik alleen in het huis ben geeft dat een goed gevoel.
Niet helemaal correct natuurlijk omdat op dat moment je privacy gewaarborgd is door het feit dat je alleen thuis bent en een vreemde niet zomaar even kan binnenlopen. De vraag moet dan ook meer gezien worden op openbare locaties.

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 9 december 2017 12:22

goed artikel, mooi geschreven, vrij inhoudelijk en duidelijk. nu nog een krant ofzo vinden om het in te publiceren. misschien subside aanvragen zodat je het als 'advertentie' ergens kunt inkopen... denk aan een trouw of volkskrant. wat zou een advertentie ter grote van een klein artiekel op +/- pagina 2 of 3 kosten?

Door Tweakers user F. Scaglietti, zaterdag 9 december 2017 12:48

Nou ja, op gegeven moment (Als ik alleen thuis ben) doe ik hem toch even open. Zo dat ik frisse lucht krijg.

Door Tweakers user WimmieV, zaterdag 9 december 2017 13:24

Mooi leesbaar genuanceerd verhaal dat het verschil tussen privacy en "ik heb niets te verbergen" heel duidelijk maakt.
De keuze van wat je bloot geeft zou altijd bij jezelf moeten liggen.

Alleen, beetje advocaat van de duivel:
"Sterker nog, in Nederland zijn er geen cases van aanslagen met doden waarvan we denken dat de sleepnet het had kunnen voorkomen."

Maar andersom, worden/zijn er met Sleepnet(achtige) methoden aanslagen voorkomen?
Dat weten we niet, en gaan we niet te weten komen denk ik.

Door Tweakers user AMD1800, zaterdag 9 december 2017 14:17

Maar wat als de data die met het sleepnet wordt opgehaald nou eerst alleen wordt geanalyseerd door een AI? Dan kan informatie die niet relevant is voor de veiligheidsdiensten er worden uitgefilterd en blijft de privacy van de mensen gewaarborgd.

Ik zeg dit nu wel, maar ook al nu al zeg ik via de verschillende berichtenapps niet alles dat ik zou willen zeggen. Maar dan nog zou bovenstaande suggestie een goed compromis zijn.

Door Tweakers user 11supplier, zaterdag 9 december 2017 14:27

Bedankt!

Het tegenargument hangt een beetje af van wat je wilt doen.

In de huidige situatie wil de geheime dienst minder beperkingen. In dit geval zeg ik, blijkblaar kan je Nederland al prima beschermen met de huidige beperkingen die er zijn. Er is onvoldoende noodzaak (ernst van het probleem * effectiviteit van de oplossing) aangetoond om dit in te voeren.

Als we naar een situatie gaan waarin we de geheime dienst/politie minder mogelijkheden willen geven, dan moeten we iets meer nadenken over of we een mogelijk veiligheidsprobleem creëren. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

Door Tweakers user LopendeVogel, zaterdag 9 december 2017 14:38

'' Privacy vs veiligheid
Hoewel privacy belangrijk is, is veiligheid natuurlijk ook belangrijk. Gelukkig zijn we tegenwoordig behoorlijk veilig.
''

Maar dat is een illusie van jou, toch?


Door Tweakers user mark-k, zondag 10 december 2017 17:44

analog_ schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 11:15:
Soms wel, als ik alleen in het huis ben geeft dat een goed gevoel.
En vervolgens stinkt je hele huis ipv alleen je wc :P

Door Tweakers user Nature, zondag 10 december 2017 19:50

Voor de gemiddelde persoon zal het niet zoveel uitmaken maar een gemiddeld persoon kan een meer dan gemiddeld persoon worden en dan is hij hierdoor chantabel, een van de redenen om het niet te doen denk ik.
En mensen die handiger zijn dan degenen die zo'n database bouwen zullen er vrij gemakkelijk in komen, het zou zelfs een grappige uitdaging zijn.

Door Tweakers user M.l., zondag 10 december 2017 19:52

Ja, ik poep wel eens met de deur open als er niemand is. Maar ik vind (digitale) privacy erg belangrijk.

Door Tweakers user rc5proxy, maandag 11 december 2017 00:12

Thuis wel zelfs de deur soms niet dicht anders maakt 1 van de 2 honden hem wel weer open :*)
in een openbaar toilet wel dan weet je nooit wat voor zwerver de deur open zal trekken als je net lekker zit.


Door Tweakers user 210667, maandag 11 december 2017 10:23

mark-k schreef op zondag 10 december 2017 @ 17:44:
[...]


En vervolgens stinkt je hele huis ipv alleen je wc :P
Met al die open keukens tegenwoordig is spruitjes- of bloemkoollucht ook niet echt een feest

Door Tweakers user 11supplier, maandag 11 december 2017 12:00

Welk artikel had je verwacht?
Vind het jammer dat je het zo ziet.

Mogelijk een teken dat de kern van mijn verhaal niet duidelijk genoeg is. Het "je hebt wel iets te verbergen" gaat mee in de assumptie dat je iets te verbergen moet hebben om privacy te willen.

Ik ga daar juist tegenin. Je hoeft niks te verbergen te hebben om privacy te willen. Het voorbeeld: Vrijwel niemand zal serieus proberen te ontkennen dat je op de WC poept. Het is dus niet iets wat je wilt verbergen. Toch wil je privacy op de toilet. Er zijn allerlei activiteiten waarbij wij openlijk toegeven ze te doen, maar waar je toch privacy wilt.

Door Wouter, maandag 11 december 2017 16:01

Goed geschreven stukje. Vooral erg begrijpelijk en ik denk dat het erg leesbaar is voor de leek en daar ontbreekt het nog wel eens aan. Bedankt!
AMD1800 schreef op zaterdag 9 december 2017 @ 14:17:
Maar wat als de data die met het sleepnet wordt opgehaald nou eerst alleen wordt geanalyseerd door een AI? Dan kan informatie die niet relevant is voor de veiligheidsdiensten er worden uitgefilterd en blijft de privacy van de mensen gewaarborgd.

Ik zeg dit nu wel, maar ook al nu al zeg ik via de verschillende berichtenapps niet alles dat ik zou willen zeggen. Maar dan nog zou bovenstaande suggestie een goed compromis zijn.
Aansluitend op wat 11supplier al aangeeft: als mensen er nog nooit aantoonbaar in geslaagd zijn om een concrete aanwijzing uit een 'sleepnet' te halen, dan lijkt het mij niet aannemelijk dat AI er relevante info uit gaat vissen. Wellicht in de toekomst ergens wel...

Door Tweakers user B_FORCE, maandag 11 december 2017 17:19

Goed verhaal.
Ik denk dat het duidelijk laat zien dat het internet tegenwoordig direct onderdeel is van ons dagelijks leven.
Vandaar dat het inderdaad goed te vergelijken is met de deur open beren.
Het valt mij alleen op dat veel mensen toch nog steeds als het als twee verschillende dingen zien.
Je zou de vraag ook kunnen stellen of je het ok vindt dat iedereen zo naar binnen kan kijken wanneer je intiem bezig bent met je partner?
Of anders gezegd, waarom zou 'offline' dat wel in alle privacy kunnen en 'online' niet?

Door Tweakers user verleemen, woensdag 13 december 2017 20:56

Vaak heb ik zoveel haast dat ik de deur te hard open trek en als ik dan zit kan ik niet meer bij de klink.. Mja, dom, ik weet het.

Door girAdeft, dinsdag 1 januari 2019 05:22

Playstation Codes Generator ALL DEVICES! 2018/2019!
The best webs.

LINK:

Free Psn Gift Cards No Human Verification 2019

or

Psn Generator 2019

Door Reltub, vrijdag 18 januari 2019 05:46

Hello i am from Andora and i can help you with all of problems.

Please write. Relgise

Door orilofeskix, zaterdag 30 maart 2019 07:07

https://billscheatworld.com/BrawlStarsHackUltimate/
or
site web
APRIL UPDATED!!! Free Gems and Coins for BRAWL STARS Game for all COUNTRIES!!!


KW:
Brawl Stars Hack July 2019
Brawl Stars Hack iOS Download
Brawl Stars Hack iOS No Verification 2019 April
Brawl Stars Hack Gratis April
Brawl Stars Hack Apk Tech April
Brawl Stars Hack iOS Download
Brawl Stars Hack No Verify
Brawl Stars How To Get Free Gems 2019 April
Brawl Stars Trophy Hack 2019 April

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)